KLADUŠA.NET

Uvijek sa vama! Originalna kladuška stranica...

Wednesday, Aug 15th

Last update05:02:08 PM GMT

Ratni zločinac u BiH, u Hrvatskoj humanitarni radnik ?!

  • PDF

Šef logora Drmaljevo član Crvenog križa, član Upravnog odbora Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Vojniću, član Županijskog odbora SDP-a, u BiH optužen za silovanje zatočenica  I sedam godina nakon potvrđivanja optužnice za ratne zločine, Ćazim Behrić, bivši upravnik logora Drmaljevo (Velika Kladuša) u takozvanoj autonomnoj pokrajini zapadna Bosna (APZB), mirno živi u Širokoj Rijeci kod Vojnića, u Republici Hrvatskoj. Sad se šef logora bavi humanitarnim radom, bio je izabran za člana Skupštine općinskog društva Crvenog križa.  Ni raspisana međunarodna tjeralica nije ga privela pred suce BiH, države u kojoj je počinio ratne zločine za koje treba da odgovara. Behrić je, naime, državljanin Republike Hrvatske, a ona svoje državljane ne isporučuje i nema svrhe hapsiti ga.  Logorašice u kupaćim kostimima  Kakve su šanse da BiH optužnicu protiv Behrića ustupi Hrvatskoj na procesuiranje, kao što je ustupila i “predmete” Fikreta Abdića, te Zlatana i Ibrahima Jušića, Abdićevog zeta i načelnika policije i javne sigurnosti APZB, osuđenom u Rijeci na sedam godina zatvora? “Nisu se ispunili svi uvjeti iz ugovora o ustupanju predmeta koje su BiH i Hrvatska potpisali”, poručio nam je, ma šta to značilo, Reuf Kapić, sudac Kantonalnog suda u Bihaću, zadužen za slučaj Bahrić. Inače, Bahrić se, u svojstvu svjedoka, pojavio u Rijeci na suđenu Jušićima i objašnjavao kako je “lično bio u pratnji zarobljenih koji su svaki dan od 10 sati išli na plažu u kostimima, žene i muškarci”. Na pitanje sutkinje zašto ih onda nije pustio, odgovorio je kako to nije bilo u njegovoj nadležnosti. Podsjetimo, Tadeus Mazovjecki, specijalni izvjestilac Komisije za ljudska prava UN-a, u svom izvještaju o uvjetima u kojima borave zatočenici je napisao Fikretu Abdiću Babi:  “Bio sam zgrožen izgledom i uvjetima u kojima borave zatočenici pa tražim hitno raspuštanje logora.” Optužnica koju je Tužilaštvo u Bihaću podiglo 3. novembra 2004. godine Behrića tereti za psihičko i fizičko zlostavljanje zarobljenih civila, djece, trudnica, žena i muškaraca te razne oblike nečovječnog postupanja. Augusta 1994., stoji u optužnici, silom i prijetnjama je zarobljenicu F. D. zatvorio u zasebnu prostoriju, bez njene privole svukao joj odjeću i silovao. Optužen je i da je naredio zlostavljanje civila koje su, tvrde tužitelji, čuvari logora tukli palicama, kundacima, nogama i šakama, a od čega je tijekom prisilnog rada preminuo zarobljenik Rasim Erdić.  OslobođenjeŠef logora Drmaljevo član Crvenog križa, član Upravnog odbora Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Vojniću, član Županijskog odbora SDP-a, u BiH optužen za silovanje zatočenica

I sedam godina nakon potvrđivanja optužnice za ratne zločine, Ćazim Behrić, bivši upravnik logora Drmaljevo (Velika Kladuša) u takozvanoj autonomnoj pokrajini zapadna Bosna (APZB), mirno živi u Širokoj Rijeci kod Vojnića, u Republici Hrvatskoj. Sad se šef logora bavi humanitarnim radom, bio je izabran za člana Skupštine općinskog društva Crvenog križa.

Ni raspisana međunarodna tjeralica nije ga privela pred suce BiH, države u kojoj je počinio ratne zločine za koje treba da odgovara. Behrić je, naime, državljanin Republike Hrvatske, a ona svoje državljane ne isporučuje i nema svrhe hapsiti ga.

Logorašice u kupaćim kostimima

Kakve su šanse da BiH optužnicu protiv Behrića ustupi Hrvatskoj na procesuiranje, kao što je ustupila i “predmete” Fikreta Abdića, te Zlatana i Ibrahima Jušića, Abdićevog zeta i načelnika policije i javne sigurnosti APZB, osuđenom u Rijeci na sedam godina zatvora?
“Nisu se ispunili svi uvjeti iz ugovora o ustupanju predmeta koje su BiH i Hrvatska potpisali”, poručio nam je, ma šta to značilo, Reuf Kapić, sudac Kantonalnog suda u Bihaću, zadužen za slučaj Bahrić.
Inače, Bahrić se, u svojstvu svjedoka, pojavio u Rijeci na suđenu Jušićima i objašnjavao kako je “lično bio u pratnji zarobljenih koji su svaki dan od 10 sati išli na plažu u kostimima, žene i muškarci”. Na pitanje sutkinje zašto ih onda nije pustio, odgovorio je kako to nije bilo u njegovoj nadležnosti. Podsjetimo, Tadeus Mazovjecki, specijalni izvjestilac Komisije za ljudska prava UN-a, u svom izvještaju o uvjetima u kojima borave zatočenici je napisao Fikretu Abdiću Babi:

“Bio sam zgrožen izgledom i uvjetima u kojima borave zatočenici pa tražim hitno raspuštanje logora.”
Optužnica koju je Tužilaštvo u Bihaću podiglo 3. novembra 2004. godine Behrića tereti za psihičko i fizičko zlostavljanje zarobljenih civila, djece, trudnica, žena i muškaraca te razne oblike nečovječnog postupanja. Augusta 1994., stoji u optužnici, silom i prijetnjama je zarobljenicu F. D. zatvorio u zasebnu prostoriju, bez njene privole svukao joj odjeću i silovao. Optužen je i da je naredio zlostavljanje civila koje su, tvrde tužitelji, čuvari logora tukli palicama, kundacima, nogama i šakama, a od čega je tijekom prisilnog rada preminuo zarobljenik Rasim Erdić.

Oslobođenje

Komentari 

 
+4 # arifaga 18-03-2011 21:01
pa nije mi jasno kad pricate o logorima u kladusi sto ne pominjete logore u bihacu buzuzimu cazinu gje su ljudima blokovi bacani na glavu jel ovo pobjednik istoriju pise i moze sve
Odgovor | Odgovor sa citatom | Citat
 
 
-1 # kladusa-kladusa 19-03-2011 20:00
ko je kriv neka odgovara, a autonomija je jedna veika greska.. Izdajice naroda svoga!!!!!
Odgovor | Odgovor sa citatom | Citat
 
 
 

Dodaj kometar

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kladusa.net. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Kladusa.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kladusa.net nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Sigurnosni kod
Obnovi

Opcije


Popularno

Komentari

Slučajna Slika

Statistike

Trenutno aktivnih Gostiju: 293 i Članova: 22 
Ti si ovdje: Vijesti - Velika Kladuša - Ratni zločinac u BiH, u Hrvatskoj humanitarni radnik ?!