KLADUŠA.NET

Uvijek sa vama! Originalna kladuška stranica...

Wednesday, Aug 15th

Last update05:02:08 PM GMT

Održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o kantonalnim inspekcijama USK-a

  • PDF

U općinskoj vijećnici u Velikoj Kladuši u petak, 11. marta, održana je Javna rasprava o Nacrtu Zakona o kantonalnim inspekcijama USK-a. Javnu raspravu vodili su predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK-a u prisustvu savjetnika i pomoćnika općinskog načelnika, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Sejfe Mustafića, predstavnika javnih preduzeća i ustanova, te ostalih zainteresiranih subjekata. Naime, Skupština  USK-a je 16. februara ove godine na održanoj sjednici u Bihaću usvojila Nacrt Zakona o kantonalnim inspekcijama, čije se usvajanje pokazalo neophodnim, zbog presude Ustavnog suda FBiH da odredbe federalnog Zakona o inspekcijama, a koje se odnose na kantonalne inspekcije, nisu u saglasnosti s Ustavom. Potreba za donošenjem ovog zakona iskazana je i zbog pravnog normiranja efikasnijeg postupanja inspektora, posebno kada je u pitanju siva ekonomija, odnosno neprijavljeno zapošljavanje.   Sena Družić, glavna kantonalna inspektorica, ističe da ovaj dokument podrazumijeva tri glavne novine u pomenutoj oblasti, jer će prije svega u velikom obimu doprinijeti efikasnijem radu inspektora na terenu, zatim Nacrt predviđa kaznene odredbe i za fizička lica, što dosad nije bio slučaj, a novac od prekršajnih naloga, koje bi inspektori izricali, išao bi u prihode kantonalnog budžeta,  Kod upravnih mjera koje inspektor može poduzeti, najznačajnija upravna mjera je zabrana rada subjektu nadzora i pečaćenje objekta i sredstava za rad na licu mjesta u slučaju kada se utvrdi da subjekt nadzora obavlja djelatnost bez odobrenja nadležnog organa. Svrha ove javne rasprave bila je upoznavanje lokalnih inspekcijskih dužnosnika i ostalih zainteresiranih sa promjenama koje ovaj Zakon donosi, ali i da se prikupe primjedbe, sugestije i prijedlozi koje će se potom sumirati i ugraditi u Prijedlog ovog Zakona, koji će dalje ići na razmatranja Skupštini USK-a.  U općinskoj vijećnici u Velikoj Kladuši u petak, 11. marta, održana je Javna rasprava o Nacrtu Zakona o kantonalnim inspekcijama USK-a. Javnu raspravu vodili su predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK-a u prisustvu savjetnika i pomoćnika općinskog načelnika, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Sejfe Mustafića, predstavnika javnih preduzeća i ustanova, te ostalih zainteresiranih subjekata.
Naime, Skupština  USK-a je 16. februara ove godine na održanoj sjednici u Bihaću usvojila Nacrt Zakona o kantonalnim inspekcijama, čije se usvajanje pokazalo neophodnim, zbog presude Ustavnog suda FBiH da odredbe federalnog Zakona o inspekcijama, a koje se odnose na kantonalne inspekcije, nisu u saglasnosti s Ustavom. Potreba za donošenjem ovog zakona iskazana je i zbog pravnog normiranja efikasnijeg postupanja inspektora, posebno kada je u pitanju siva ekonomija, odnosno neprijavljeno zapošljavanje.


Sena Družić, glavna kantonalna inspektorica, ističe da ovaj dokument podrazumijeva tri glavne novine u pomenutoj oblasti, jer će prije svega u velikom obimu doprinijeti efikasnijem radu inspektora na terenu, zatim Nacrt predviđa kaznene odredbe i za fizička lica, što dosad nije bio slučaj, a novac od prekršajnih naloga, koje bi inspektori izricali, išao bi u prihode kantonalnog budžeta.


Kod upravnih mjera koje inspektor može poduzeti, najznačajnija upravna mjera je zabrana rada subjektu nadzora i pečaćenje objekta i sredstava za rad na licu mjesta u slučaju kada se utvrdi da subjekt nadzora obavlja djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.
Svrha ove javne rasprave bila je upoznavanje lokalnih inspekcijskih dužnosnika i ostalih zainteresiranih sa promjenama koje ovaj Zakon donosi, ali i da se prikupe primjedbe, sugestije i prijedlozi koje će se potom sumirati i ugraditi u Prijedlog ovog Zakona, koji će dalje ići na razmatranja Skupštini USK-a. 

rvk

Komentari 

 
+2 # korupcija 17-03-2011 18:07
Draga moja postovana gospodo inspektorice i ispektori, kao prvo da se zaista borite za dobro gradjana, ne bi se prodavali po restoranima za jednu sniclu... Takvi su u sudstvu, npr, advokat Aziz Adilagic iz Velike Kladuse, falsvikuje dokumente. Kome to treba gospodo?
USKORO STIZE LISTA
Odgovor | Odgovor sa citatom | Citat
 

Dodaj kometar

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kladusa.net. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Kladusa.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kladusa.net nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Sigurnosni kod
Obnovi

Opcije


Popularno

Komentari

Slučajna Slika

Statistike

Trenutno aktivnih Gostiju: 213 i Članova: 24 
Ti si ovdje: Vijesti - Velika Kladuša - Održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o kantonalnim inspekcijama USK-a