KLADUŠA.NET

Uvijek sa vama! Originalna kladuška stranica...

Wednesday, Aug 15th

Last update05:02:08 PM GMT

Nakon usvajanja prijedloga budžeta Kantona: Šta će biti s grijanjem i vodom?

  • PDF

altTreba li nam grijanje, pita Suad Zeljković • Građani neće dobiti ništa, kaže Kenan Ademović • Budžet Kantona ili SDA i SDP-a?

Kada je, prije više od mjesec, usvojen nacrt budžeta Kantona od 715 miliona KM, na račun Vlade KS, koju vode SDA i SDP ministri, stizale su brojne kritike ekonomista, stručnjaka, poslanika Skupštine... Isti ti ljudi nisu zadovoljni ni s usvojenim prijedlogom budžeta od 716.500.000 maraka, o kojem će se 31. marta izjašnjavati poslanici na Skupštini Kantona.

Zabavljanje javnosti

Poslanik SBB BiH Kenan Ademović istakao je da prijedlog budžeta nije ni socijalni niti razvojni. Osim toga, kako je istakao, vrlo je upitan i novac od MMF-a.

- Sve je prepisano od prošle godine! Građani neće ništa dobiti. Nijedan amandman tokom javne rasprave nisu usvojili i to je znak da Vlada nije imala sluha za dobre sugestije - rekao je Ademović.

Nermin Pećanac, poslanik SDU, kaže da je jasno da se ništa nije promijenilo u odnosu na nacrt.

- Činjenica je da nismo i ne možemo ništa promijeniti amandmanima jer oni imaju većinu. A i kada bismo davali amandmane, trebalo bi promijeniti cijeli dokument budžeta. Ovo nije budžet KS, nego budžet SDA i SDP-a i njihovih satelita koji ih podržavaju - kaže Pećanac.

Jedna od rijetkih izmjena koje su napravili odnosila se na četiri miliona "Toplanama". No, direktor Suad Zeljković kaže da je "sve ispod 10 miliona samo priča za zabavljanje javnosti".

- Poštujem napor Vlade, ali s četiri miliona KM nisu uradili ništa. Pitanje je treba li nam grijanje. Ako treba, neka, onda, rade kako struka kaže. Niko me nije ni konsultirao, da nisam pročitao u novinama, ne bih ni znao da su nam išta dali. Zato moj stav nije više ni važan, jer sve što sam govorio niko nije slušao, pa kad me ne slušaju, ne trebam ni govoriti. Neka daju koliko god žele... - kazao je Zeljković.

Kvalitet vode

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić upozorio je da je ovakvim prijedlogom upitna isporuka grijanja i vode.

- "Toplane" s četiri miliona ne mogu normalno funkcionirati! Vlada je donijela takvu odluku uprkos mojim protivljenjima. Ništa bolja situacija nije ni u preduzeću "Vodovod i kanalizacija". Samo za plaćanje struje, za šta pare godinama izdvaja Vlada, godišnje im treba osam miliona, a izdvojeno je šest. Inače, uplate za struju ne idu redovno, pa sam pisao "Elektroprivredi" i molio ih da ne isključuju struju ViK-u. Ako presjeku kablove poslovnoj zgradi, neće se moći štampati računi niti normalno raditi, a, što je gore, neće se moći pratiti kvalitet pitke vode - upozorio je Jusić.

Mogli pokriti gubitke i krenuti s otpisom dugova

Da je izdvojeno do 10 miliona KM "Toplanama", mogli bi pokriti gubitke i krenuti s otpisom dugova kako bismo sveli preduzeća na nulu i postavili ih na noge. Onda bi, uz zakonske regulative, mogli normalno raditi. Međutim, Vlada se opredijelila da prvo donese zakon o konsolidaciji. Bojim se da će to biti samo još jedno mrtvo slovo na papiru, istakao je Jusić.

Povećanje cijena bi bio najgori potez

Na naše pitanje može li se desiti da preduzeća povećaju cijene svojih usluga zbog manjih grantova Vlade, Jusić kaže:

- Ja na to nikad ne bih pristao i to bi u ovom jadu i bijedi bio najgori potez za građane. Ali više ništa nije nemoguće... - razočarano je ustvrdio Jusić.

Dodaj kometar

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kladusa.net. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Kladusa.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kladusa.net nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Sigurnosni kod
Obnovi

Opcije


Popularno

Komentari

Slučajna Slika

Statistike

Trenutno aktivnih Gostiju: 186 i Članova: 22 
Ti si ovdje: Vijesti - BiH - Nakon usvajanja prijedloga budžeta Kantona: Šta će biti s grijanjem i vodom?