KLADUŠA.NET

Uvijek sa vama! Originalna kladuška stranica...

Wednesday, Aug 15th

Last update05:02:08 PM GMT

Kladuša od 1280 do danas

  • PDF

Kladuša je prvi put spomenuta 30. oktobra 1280. godine pod imenom Cladosa. Postoje legende o načinima kako su neka mjesta dobila nazive (Todorovo, Vrnograč; Podzvizd) dok za Kladušu nema ništa. Ne postoje pisani zapisi o životu na području Kladuše o vremenu prije 13. vijeka. Mada su neki pronađeni predmeti svjedoci postojanja života u brončanu dobu. U Donjem Šumatcu je pronađen veliki broj predmeta od bronce (srpovi, sjekire, okova donjeg kraja koplja) i nekoliko grumenova bronce. Jedan od grumenova bronce je težio oko 30 kg. Opisan je kao "napola stopljen, a izmješan ugljem i pepelom", što je ukazivalo da je na to području bila talionica. Dalje, kao dokaz o boravku ili eventualno prelasku preko naših krajeva u vrijeme Ilira (seoba Avara i Slovena iz Slavonije prema Jadranu) jeste zlatna naušnica (22-24 karata) u obliku piramide (nalazi se u Arheološkom muzeju u Zagrebu). Također je dokazano i prisustvo rimskog carstva na našim područjima dijelovima rimske opeke i dio duboko nažlijebljene rimske ogrijevne cijevi.
najranija doba su ostala neistražena i nepoznata dok su događaji koji su se odigrali od 13. vijeka na velikokladuškom području poznati. Ljetopisi ili stare listine sačuvale su od zaborava srednjovjekovne gradove i utvrde, a u njih spadaju Velika Kladuša, Mala Kladuša, Podzvizd, Vrnograč, Todorovo.
Zbog vijekovima graničnog položaja na kojem se nalazi V.Kladuša, na nju su primjenjivana pravila zloćudne ratne igre "mačem, ognjem i smrću" u kojoj su nestajali ne samo ljudski životi već je uništavana i dobra-materijalne kulture , tako da je osiromašeno istorijsko-graditeljsko nasljeće ovog kraja.

Stihovi iz narodne pjesme koji opisuju život na području V.K. u doba Austro - ugarske i Turske,

Ovakva je krvava Krajina:
S krvi ručak, a s krvi večera
Svak krvave zvače zalogaje
Nikad b'jela danka za odmora.


---------------------------------

jos u fazi izrade

Ti si ovdje: Servisi - Historija